Начало -> Златоград

Златоград, китно родопско градче, обвито в легенди, пазещо ревностно своите корени в работилниците по калдаръмените улички и реставрираните над 100 възрожденски сгради, обитавани целогодишно от своите собственици.
Бели зидове около дворовете на къщите, широки дъбови врати, кръгли комини – смесица от възрожденски и беломорски архитектурни елементи.
Град с богато историческо минало, град на древни тракийски светилища и регистрирани 120 архитектурни и археологически паметника.

Златоград, църква св. Георги Златоград

Сакрално място, обградено в кръст от четири планински върха, носещи наименованията на светци и пазещи градчето и неговите хора от злини.
Име носено в Космоса чрез песента „Излел е Делю хайдутин” в изпълнение на Валя Балканска.
Честни и непринудени хора, готови да се притекат на помощ. Може би планината ги е научила да бъдат такива...

Златоград

Това е Златоград, зареден с магическа сила, идваща от планината, от кристално чистите извори, от съхранените традиции и занаяти, от топлината на шарените ръчно тъкани черги и родопски халища, в които цветовете сякаш танцуват, гонят се и светят в различни нюанси на жълтото, оранжевото, пембеното...

 

Промоционални оферти

promo_exclamation

Открий Златоград на колело!

[Прочети повече]

Благодарности

Публикуваният снимков материал е предоставен с любезното съдействие на Община Златоград, за което изказваме нашата благодарност.
Специални благодарности поднасяме и към Сергей Билянов, изпълнител на родопски народни песни от град Златоград, с чието изпълнение на песента „Излел е Делю хайдутин” е озвучена страницата.
Сърдечно благодарим и на всички, които помогнаха за реализирането на този проект, с който се надяваме да допринесем за развитието и популяризирането на Златоград като атрактивна туристическа дестинация!

line

Златоград

Златоград

Златоград, китно родопско градче, обвито в легенди, пазещо ревностно своите корени...

[Прочети повече]

Новини

Новини от Златоград

На 24.09.2022 г., от 11.00 ч. - Възстановка „Един пазарен ден отпреди 100 години”...

[Прочети повече]

Събития

Събития в Златоград

Златоград има богат културен календар. Ежегодно се провеждат редица събития,...

[Прочети повече]